Pengikut Tersayang

No Kamu

Thursday, 19 May 2011

Ai Bizi Bebehh !

Salam semua.. Hope korang hepi2 hndaknya yaa.. Aku? Ehmmm.. Seperti tajuk di atas, aku skang nie tersangat lah busy syg2 sekalian.. yaaa, aku udah bekerja? wouuu, Yat kerja ape? Leh payung leh ngendeng! Muahahaaa, baru lima ari keje, xdpt nk payung or bumbung lagi yaaa..

Keje mane nie beb,, Hee, segan nk cakap.. alah keje biase2 jer wakk.. ewahh! heehee.. aku dapat keje selama tah bape bulan di pam minyak petronas dkt2 ngan umah aku.. Bahagian cashier je yaa.. Tapi sabow  lah u oll oii.. Masuk ari nie dah dua kali aku shortt!! mueheheehe <nangis2 sket> dasat x dasat.. Tah ape silap nye aku pon tak twu.. Tapi memang agak susah laa.. maen bedal je picit2 mesin kira tue, mane tak shott.. wuuuu.. Nasib baek bos nye tersangat lah baek ati.. dier ckp tape tapee, permulaan memang cmnie.. hehee.. aku pon mjawab..huu, tolak gaji tak bos duit short nehh..tak payah lah ehh..pmualaan, baru nk stat enjin bos..tp bos uat dokno jekk, upenye aku cakap dalam ati.. muehehee.. tak terluah lak nak tanya.. tatottt, masih baru lagi kan.. heehee


dah macam nie gaya nya
memang wajib shot la kan kawan-kawan
ngeee

Okeh lah korang sumer, entry aku kali nie even sket tapi padat kan kan.. cukup untuk korang tahu aku ngah uat ape cuti nie.. Kalau ade comment2 yang aku tak balas lagi tuu <ada kee> aku mtk maaf lah yee.. setakat nie aku balas sumenye.. Hope korang still menjenguk belog kesayangan aku nie walaupon aku xde disaat korang mnjenguk.. hehee..Mata pon udah ngantok, esok mnjalankan tugas seperti biasa, so have a nice day utk korang sume yaa yaaa!!

Rinduuu korang sentiasa!!

psstt: acc pakcik nufnag ku dh naik..hepi lah gak..huuu

Tuesday, 17 May 2011

Woww! Mengetahui Keserasian Pasangan Kita

Asemekommm.. wuuu, tajuk entry Yat kali nie da macam kt kursus kawin2 kan kan.. ngeee.. Akcelly kali nie aku nk share ape yg aku dh baca pasal serasi ke tak pasangan kita tue dari sudut no dlm adk beradik.. haa? x pham? dun worry dun running.. haha.. jom bace dulu entry neh smpai abis yaa tawan2..

Okehh.. Most of people want to make their dream and wish come true, and one of the dream is mempunyai pasangan yang serasi ngan kehidupan kita. Sebab daripada keserasian itu yang akan mencipta suatu hubungan kasih sayang yang kekal sehingga ke akhir hayat. Insya Allah.. Keserasian bukanlah sekadar bermaksud kedua-dua mereka itu mempunyai minat atau perkara yang sama, tetapi perlulah bertolak ansur kan.. n most important is  can 'give and take' dalam melakukan sesuatu keputusan. Cuba kalau dua-duanya ego, mak aihh, perang dunia ke-8 la jawabnye,ngee...


So kat sini ada sedikitsebanyak kajian tentang keserasian sesuatu pasangan tersebut berdasarkan turutan kelahiran adik-beradik, tak kisah la kita boleh tengok dari sudut pasangan adik beradik kita sendiri ataupun pasangan kekasih hati. Apa-apa pun bergantung pada korang untuk percaya atau tidak sebab ini sekadar suatu kajian, tetapi kita perlu yakin bahawa Allah s.w.a sahaja yang boleh tentukan keserasian sesuatu pasangan tersebut ^_^

Sulung dengan sulung
Berpeluang besar untuk sering bertegang urat. Masing-masing sentiasa suka berkeras ataupun dalam menentukan siapa pemberi dan penerima perintah.. Jika hubungan cinta terjalin, ia memerlukan jiwa besar dan kesabaran dalam menjalani hubungan seperti ini..



Sulung - Tengah
Sudut negatif dari hubungan ini adalah kemungkinan berubahnya sikap si anak tengah untuk menyenangkan si sulung. Anak tengah adalah pasangan yang serasi untuk siapa saja. Meskipun begitu, ia sering kali menganggap si sulung sebagai yang suka menggertak dan menakutkan. Jika anak tengah berpasangan dengan anak sulung, maka sering kali ia harus merelakan keinginan dan impiannya demi pasangannya. Namun, jika si tengah cenderung bersikap seperti anak bongsu, mereka dapat menjadi pasangan yang cukup serasi.


Sulung - Bongsu
Kombinasi paling serasi. Si sulung dapat mengajarkan pasangannya, untuk bertindak lebih teratur dan dewasa, terutama saat menghadapi masalah serius. Sementara, si bongsu dapat seimbangkan sikap serius si sulung dengan mengajaknya bersantai atau sekadar duduk sambil berkhayal mengenai masa depan.


Tengah - Tengah
Pasangan ini dapat pergi ke manapun dan memutuskan apapun yang mereka sukai. Mereka dapat menjadi sangat serasi, apabila yang satu cenderung seperti anak sulung dan pasangannya seperti anak bongsu. Dengan begitu, mereka berdua dapat saling melengkapi. Namun, anak tengah biasanya suka menyimpan rahsia. Hal ini tentu dapat menjadi halangan serius dalam berkomunikasi. Bagaimanapun, masalah akan mudah dan cepat selesai kerana mereka pandai berkompromi dan menjunjung tinggi perdamaian.

Tengah - Bongsu
Hubungan ini akan berjalan lancar, bila si anak tengah cenderung bersikap seperti anak sulung. Jika anak tengah menunjukkan ciri sejati, maka ia akan terbawa-bawa gaya si bongsu yang lebih santai dan suka mengikut kehendak diri sendiri. Ini berlaku, terutama apabila anak tengah ini adalah pihak perempuan.

Bongsu - Bongsu
Berhati-hatilah! Bersama pasangan yang seirama memang menyenangkan. Namun bila tidak melihat kenyataan, kamu akan sulit untuk mengawal situasi.

Psttt: Korang dlm kategori yang mana yaa..  hehee

Monday, 16 May 2011

Selamat Hari Guru


Bangun Semua.. Selamat Pagi Cikgu <sambil joget2 macam cite upin ipin>
Mesti korang ingat ucapan tue kan kan
So seperti yg di janjikan aku uat entry nie khas tuk cikgu seluruh dunia nie
dengan ucapannn....


"Kami Guru Malaysia
Berikrar dan Berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita"


Haa, gitue la sket sebanyak lirik Lagu Kami Guru Malaysia..
Skali pandang lirik2 tu, memang mendalam maksud nya kan
diorang sanggup ikrar dan janji..semata2 utk masa dpn anak didik diorg
masa depan kita-kita semua kan




Selamat Hari Guru, cikgu!

Buat guru2 tercinta yg pernah mengajarku suatu ketika dlu..terutama cikgu subjek sejarah,add math, fizik n prinsip acct...i love u so much!terima kasih diatas jasa kalian,juga kepada pensyarah- pensyarah tersayang sejak dari matrik till kat universiti, yg banyak mendidik dan mencurah ilmu sehingga diriku berjaya menamatkan pengajian dengan jaya nya..alhamdulillah..
Moga-moga cikgu semua dimurahkan rezeki, sihat tubuh badan
dan lebih bersemangat mendidik pelajar-pelajar cikgu.


psttt: masih myimpan cita-cita nak jadi cikgu! ngeee...

Sunday, 15 May 2011

Kawan Baru @ Kawan Memandu

Hohoii.. Korang2 sume yg ku syg.. Ngah uat apee tuhh.. Blogwalking je yaa.. Klu singgah blog aku nie jgn lupe jerit2 yaa..tanda anda2 sumer dtg menjenguk blog aku, wlaupun sikijap saja.. n klu lg baek ati+ousemm, komen2 lar entry aku nie.. ngeee..

Seminggu dah aku dtg dengan full attendance kat skola mmandu.. progress memang mantap la kan, dari xpndai pegang stereng, now daa pndai da.. dari xpndai u-turn, uii, skang nie jgn ckp lah.. x-turn pon aku pndai..muahahaa.. And Tak ku sangka tak ku duga aku dapat kawan baru u oll.. Kawan bukan setakat kawan hai2 bye2 je yee..nie kwn yg boleh kongsi susah senang nie.. heee.. tak sangke <one more xsangke> kitorang memang sekepale.. 

Sejak bkwan nie satu skola memandu leh dgr ktorg gelak, bgema kot.. mane nye tak bgema, dah tiga suara bgabung tenaga ketawa x hengat dunia.. hahaha.. cikgu2 kat situe geleng pale jer.. asik huhahuha sane sinun jek, bawak kreta nye tak betul gak! opss..heee.. ohh,lupe nak kenalkan..Dua2 ladies yaa.. Muda belia lagi..aku sowg je yg senior..muehehe.. ktorg kenal secara kebetulan jaa.. mula2 aku kenal ngan Effa Ziela@ Effa Pink.. umo Effa nie 20 thn..sebab ape aku panggil dier Effa pink? Minah nie hagak suke pakai baju pink ye tawan2.. sentiasa dtg skola memandu dgn baju pink dier tuh. Da mcm uniform da aku tgk.. hahaha.. Effa nie brutal orgnye..cikgu memandu pon terpikat ngan kebrutalan dier.. heeee..

Okeh, yang second lak Nohafeeza@ Nowha Ammar.. Nie haa blog dier.. empunya nama..<betul ke aku eja nama ko nie Noha>.. Noha nie paling muda antara kitorg nie, umo baru 19.. Dr segi umo, ktorang x ambik kire sgt pon..nak ckp maen bedal jekk.. tguris terkecik ati blkg kire.. muahahaa..Trademark Noha nie time kenalkan diri ngan ktorg bdua ritue is 'awak nie klakaw lahh'.. mula2 awak saya lah, 15 minit pastue terus kluar ayat sejati dari mulot dier.. hahaa.. awk nie klakow lah Noha..=p

Skang nie pon aku masih bhubung ngan diorang.. still insya Allah sampai bile2.. tak msj pon, fb still leh hubungkan ktorg.. Sekalung Kredit lah kat cikgu memandu ktorang, Mr Alik @ Alex<ensem cikgu neh> coz soh ktorang duk same2 kat bangku menunggu ritue.. hehee.. So jom usha2 pict kawan baru aku nehh.. ngeee

opkoz korg da twu yg mane Effa n Nowha kan
<$10? apee motif?>


tak dapat bawak laju2 kat driving skol
kat sini lah tempat ktorg balas dendam.. hahaa


psstt..masing2 dah ade pakwe, so kawin nanti jgn lupe jemput aku haa

Katakan Ya!

Samat Pagi..teman adik di sinii bangun dengan riang oyehh menyanyi bersama ayuhh!! mueheheee.. kunon nk riangkan ati, padahal ngah gundah gelana neh.. huuuu.. Okeh yat, aku xde mase nak bace entry ko pnjg2.. ape yg katakan ya tuu??.. Ohh Ehhh.. heeee.. lupe.. nie haaa, tgk lah neh.. mykad Yat muncul dlm entry kali neh! Walaweyy.. x habis2 ngan ic lagi ke.. huuu, alah2.. namoh arr ckp cmtue.. nk share jekk.. Kang ade yg ckp2 blkg, katee nak tnjuk IC baruu rituu.. heee..

Otehhh..jom kite tgk reramai.. Kalau tembam kata ya.. Ya! Haa, mcm gitue, pandai.. kalau Cantik lak Yat? Okeh, klu cantik kata Ya ampun.. Ya ampunnn!! hahahaa.. Ekcelly twu dah.. korg akan kate Mak aihh, okeh, mak aih lak kalau sangat comel.. katakan Mak aihh tawan2.. awuuuu


Ya! Mak aihh! Ya ampunn!
 Tembam kan, terlebeh senyum tuh
<padahal memang tembam lah ko Yat>

Pegang kad nie dgn muka baru smpai bile2.. ^_^

Saturday, 14 May 2011

Kata Hati Ku..

Asemekomm.. aku mlm nie nak uat satu prsembahan.. Oyeh..oyeh.. yat uat show.. yuhuu.. jangan.. jangan suke sgt.. show aku kali nie simple je but pnuh bmakne..xde double2 meaning neh..huhuu.. Ape, tak sabar? orait-orait.. terus pada titik, aku nak bace sajak mlm nie.. muahahaaa.. ye sajak.. bukan syair yaw..sajak aku bbunyik cengkerik begini.. 

Kata Hati Ku...
Kehadiranmu menggetar jiwa
Sehingga hatiku tercuit rasa
Kelakuanmu mengundang seloka
Mencipta memori indah bersama..

Sayang..
Ku berterima kasih atas segalanya
Kau hadir mengubati luka
Kau hadir menyentuh jiwa
Mengisi kesepian taman ini
Yang telah lama di himpun duri

Sayang..
Inginku memilikimu
Melayari liku-liku kehidupan
Selagi ku terdaya
Kan ku menjaga dirimu
Sehingga ke akhir nafas ku..




psstt jiwang di malam hari, eewww..jiwang karat! awuuu..kukumalu..

Thursday, 12 May 2011

Yat tak Pernah Bersedih kah?

Ko nie hepy jekk.. huha sana huha sini.. jarang nmpk ko muka masam.. Tak pernah ada masalah erk..  Hmmm..hagak mncabar yer bile ditanye semacam itu.. huu.. Aku pon manusia biasa gak tawan2 sekalian.. punya hati n perasaan.. dah tu apesal ko xpnah nangis depan aku? muahahaa.. tak kose aku nak nangis dpn ko, Minah oii.. hehee.. 


kunon2 ngah hambik mood nak sedih

Tak de lah, aku pon penah bersedih gak.. bmuram durja lagi taw.. cuma aku jarang tunjukkan dpn org.. bukan poyo, hmm, ntah lah.. Tapi itu lah gadis sunti <sunti youu> yg bnama Nurulhayati.. aku kalau boleh nak org sekeliling aku hepy2 hendak nya.. bila diorang suka, aku pon secara aoutomatiknya akan sukaa.. ngeee.. Biarlah kesedihan aku nie aku luahkan kat bantal busuk aku jer..<ahh suda ade bantal ucuk upenye, weee>

Bile ko betul2 sedih Yat? Bile yee..bile.. hmmm.. lupa lah.. hehee.. Alah, biasa la kan, pompuan, jiwa cepat touching.. Bpuluh2 taman dalam hati org ppuan nie.. so abang2 sekalian kene lah paham okeh.. hehe.. Hal yg xpatut nak touching pon kdg2 ter touching.. Ter je kan.. tak salah.. Bile pk2 balik, walaweyy, mcm tue pon nk nangis ke yat..Baru lah hinsap, baru nak mesej mtk maaf.. Baru nak tegur, ajak pg makan,konon nak blanje..ngeee...

Yaaa..suda ingat.. aku betul2 sedih + menangis bila Lappy aku uat hal, sume data2 dlm disk D aku hilang.. habis sume korang.. gambar2 lah paling aku syg skali.. nak import mane lak kan bile dh hilang.. n aku memang sengal sbb x uat backup awal2.. uwaaa.. Memang sedih.. Memang.. Time tue abg Syapik aku lah jd mangsa ..sian dier menadah je dengar aku mrh2, konon2 aku ngah marah ngan org format lptop aku! Pentakot lah ko Yat, marah je lah org yg hilangkan data ko tuu..marah? aku tak sampai hati nk marah.. takot aku jer yg menangis bile aku marah dier.. muahahaa

Lagi.. Bile masa ko sedih Yat.. ehmmm< merenung dlm2 mata Minah Kepoh>.. Minah, hidup nie Ibarat ibu mnyuap mkanan ke mulot anak nya..aik, Makna nya ape.. Aku tinggalkan minah kepoh ngan tanda tanya nya.. Ahh, malas aku nak mjawab soklan ko.. kan aku dah kata td, hanya bantal aku je yg twu bile aku bsedih.. hehee.. But supaya aku tak tinggalkan ko ngan kesedihan, aku cume leh gtwu aku cukup sedih bila ade org yg aku pcaya tikam blkg aku.. sakitt wooo.. hagak2 lah nak tikam, jgn la smpai aku twu.. hehehee.. sekian

TopList Boleh Jadi Yat Sedu Sedan:

    * Problem Diri Sendiri
    * Problem dlm Family
    * Kenakalan Abg Syapik
    * Kecurangan Kawan, especeli kwn Rapat

psttt, ekelly hanya org tertentu je yg twu aku ngah bsedih.. heeee

Tips : Happening in Your Holiday!

Wahh..yat ko nak uat tips ke rinie.. Ya iya lah.. entry pon name tips kann.. huuu.. Mampuu ke.. muahahaa.. takpe takpe.. Aku cume kngsi pe yang aku bace smlm jaa... sharing is caring kann Minah Kepoh.. hee...tersenyum2 minah kepoh.. awuuu, pesal ape tips kali nie yat.. Haa, sempena ramai tawan2 aku yang da stat cuti nie, aku uat la tips or name laen nye Petua <yela kot..hee>, untuk mmbuat kan hari cuti korang lebeh bermakna dan ceria.. ekcelly tuk diri aku gak.. hhehee..hopefully la kan. bersedia smuaa...orait, chekit chekit outt!

1: Korek rahsia memalukan yang pernah korng lalui atau lakukan! wouu, hebat bukan.. cmne tuu Yat, camne.. sonang yoo, cthnye korang pnh kene kejar hanjing swktu bdating ngan b korang..<eii sweett nye men kejar2 ngn anjing>.So, tulis la story tu kat Facebook or Twitter memasing. n then tag lak kat rakan2 korang, mcm aku tag la kat Minah Kepoh kesayangan aku, agar diorang dapat bace sesama sweet moment tuu! Pasti Happening kan!

2: Uji or cabar keberanian korang dgn bkunjung ke mana2 lokasi yang lazimnya dicop sbgai lokasi myeramkan oleh orang ramai.. Wahh, hebat tips ko yat.. hebat tak hebat.. aku pon pk dua tiga kali gak nie..muehehee.. alahh, konon2 pengganti Uncle Seekers la nie.. mcm dlm cite Penunggu Istana tuu<mcm hampeh je cite dier> okeh, kami pg skrg..Tunggu duluuu.. tungguu.. wuuu.. jangan pg sorang2 yer tawan2.. ajak lah beshhprenn korang or b korang..wink..wink..

3: Jadi superstar dengan mendaftar diri as a sukarelawan untuk mmbuat persembahan teater yang kerap diadakan oleh kelab2 seni tertentu.. tak kesah lah kelab pcinta negara ke, kelab muzikal komedi ke.. its up to korang..hehehe.. gempak tak gempak.. sbgai pmulaan jadi pelakon tambahan or props pon kire okeh la kan.. atleast korng ade pengalaman baru nak dceritakan bile naek sem nnti.. okeh!


4: Bina sebuah belog n tulis semua perkara or peristiwa yang telah kamu lalui sepanjang tempoh bercuti itu.. nie ramai yg da buat kan, tak payah tggu cuti, lom cuti je da bjela2 entry korang cerita kan.. hehehe.. tulis cerita yg penting smpai la x penting n selitkan dgn berpuluh gambar-gambar sekali.. sangat menarik!

5: Ajak tawan2 berekspedisi cthnye mendaki gunung. Tak payah pilih destinasi yg jauh2 cukup la sekitar negeri korg je..Like Gunung Kinabalu ke..ape,mak datok! haha.. Di akhir ekspedisi nnti pacakkan bendera yg kamu ilhamkan sendiri. Dun forget arr tulis nama n alamat Facebbok korg pada bendera tersebut!

6: Lakukan aktiviti luar bersama tawan2.. waa, nie besh nie..Tak payah mengeluarkan duit yg byk, memadai dgn mengajak beshprenn korg berkhemah di halaman belakang umah korang.. Alamak, blkng umah aku ade reban ayam, nak uat gak ke! muahahaa..depend la kat korg yer..uat kt tepi umah, dpn umah, keliling umah pon boleh, asal luar.. ngehngehh


7: Try korg elakkan diri korg dari mnggunakan barangan yg x dapat kamu tinggalkan selama nie..ape, tak paham la ko ckp Yat.. xphm ke uat2 xphm..kihkihh.. sonang yoo,cth nye Handset, Ipod, Lappy, Playstation, etc. Jauhkan diri korang dgn brg2 tersebut selama 24 jam.. Wahh, tak snggup? hee, cube lah try dulu.. Just bayangkan diri korang seolah2 berada di kwsan pgunungan or kepulauan. Klu bejaya, try jauhi selama seminggu laks. Sesekali menikmati kehidupan without technology nie memang terbaek! try okeh.. aku da try daaa <tuk 24 jam je>.. ape perasaan? berdebar-debar taw.. muehehehe..

8: Apa kata korg luangkan masa bcuti nie dgn mmbuat kerja sepenuh masa or separuh masa di mana2 restoran makanan segera or kedai2 buku.. knapa restoran makanan segera or kedai2 buku? Sebab selalunya tempat2 nie je yg perlukan pkerja utk 2,3 bln nie.. hehehe..Surely korg akan dapat pngalaman yg baru.. Taklah terperuk kat umah je kan..heee


9: Try ajar nenek or datuk korg mnggunakan teknologi, cthnya handset Blckberry korang tu ke, tak pun Lappy korg nie.. ajar diorang cara2 nak uat 3g or skype.. Mmbuat account Facebook.. takpun cukup sekadar mngajar diorang melayari internet.. dgn cara berkongsi ilmu mcm nie boleh mnjadikan korang btambah pandai bukan?

10: Apa kata korng try mjadi seorang yg vegetarian selama seminggu.. Selain menjadikan badan korg sehat sejahtera, ia juga boleh membuktikan yg korg seorang pencinta bumi.. bykkan mkn ulam-ulaman or salad yg mnyelerakan tekak korg.. so pasni leh la serbu kedai2 yg jual brg mknn berasaskan tumbuh-tumbuhan okeh mcm kat kedai sini..

11: Tips yg nie aku suke.. hehe.. Jom tawan2 pg kelas memasak! Confirm seronok jika twu mmbuat kek n cookies kan.. Blaja uat cupcakes, lagi blaja uat coklet bentuk comel2 tuu..eiii, nak2.. Klu nk blaja mskn kmpng lak, just blaja ngan ibu tchenta jer.. Mungkin aktiviti nie boleh korg jadikan sebagai income smpingan korg kelak!


12: Makeover bersama beshprenn! waahh.. mcm besh je tips nie.. apakata korg makeover berhabis-habisan dari hujung rambut sehinggalah hujung kaki.. ta kesah korg nak rebonding rambut kaa, try other fesyen style kaa <mcm vintage fesyen>, nak pkai shawl ala Hana Tajima kaa <bg korg2 yg xpnh pkai shawl, like me>, pkai high heel pg pantai kaa. .terpulang bebeh.. pastu abadikan dgn bgambar sakann yaw.. Jangan lupee upload kat muka buku korg! confirm sangat Happening!!


p/s: Yat jadi tukang baca dr Majalah Remaja ^_^


Tuesday, 10 May 2011

Feeling Excited!

Oh..oh.. Benarkah.. Apakah.. betul kah nie.. tak main-main punya.. oh,nak gila..nak gilaa
Taraaa, minah kepoh dtg membantu
Wahh, yat oiii,, ape kes niee..
Cecite skett..
okeh..okeh.. nasib bek ade ko minah kepoh..
Cooldown yaw.. meh sini bisik..
*&%#$#@)**>"{##&^@
..........

Wattdefishhh..oh..oh my gegirlll..
u'r oseemmmm  bebehh
 apeee pon xboleh..
<sambil menari tekno>
oh..oh.. oh baby i love u beb.. oh oh..
awuuuuu..


Betul..senang gilerr.. Tak sangke..
Yat da bawak kreta kat jalan raya tadi yaw yaw
mueheheheee..


Pict di ats bukan yat tapi yot


p/s: Orang laen da lame bawak yat, ko je baru nak excited..
yat jwb, takpe..huahuahuaa



Sunday, 8 May 2011

Ahad Yat Bukan Ahad Kalian....

Halo Haloo.. ari ahad yg indah permai nie, mesti masing-masing ngah bcuti bsame family, merehatkan minda, bsukan or something else yg boleh uat korg lg hepy kan.. huuu.. umah aku kosong, sunyi, sepi je pagi neh.. mak aku awal2 pagi da pg dating ngn bapak aku, nk ngeteh katenyer.. tunggu-tunggu gak bile la diorang nie nak ajak aku ikot skali, tp hampeh, pg berdua jee.. uwaaa..sampai ati kan.. Dan-dan tue gak la akak aku drift kuar ngn family dier, nk pg mane aku x sempat nk tanye.. tinggal lah aku sesorang kat umah.. agak bosan yer kawan2..  da puas pusing 1 umah, ukak tv tutup tv..lastly aku decide nak berangan makeup2 la jap, bukan ade org nampak pon.. awuuuu.. tapi hanya sebentar je yee anda2 smua.. sbb aku tringat yg aku ngh save bajet skang nie, so perabis makeup semata-mata nak hilangkan bosan? tamoh yat..tamohh.. ngeee

Pulang nya akak aku, tibe2 tangan kanan aku pantas menepuk laju tgn belah kiri.. tanda kegembiraan x thingga.. aku sepantas kilat ukak pagar umah dan terus bertanye, haa, bawak ape, byk je beg plastik tuu, beli mkanan tak kak.. <penting tnye makanan dulu coz aku ngh kebulur ye>.. jawapan yang aku terima agak hampa.. ehmmm, sampai ati lg skali, x belikan aku mkanan.. uwaaaa, kurus la ko mcm ginie yat.. kang x memasal kwn-kwn ko xkenal ko nanti.. Eh Yat, da mcm Nasah Ajiz youu.. ke memang Nasah Ajiz niee.. euwwwww, ta sesuai ko minah.. muahahaha


Okeh, fact kali nie yat x mkan dr pagi ye ye.. so aku merajuk mmbawa diri ke bilik.. tekan2 henset, kunon nak mengadu ngan abg syapik laa.. tapi tak jadi.. aku lupe.. aku lupe syapik nk fokus study tuk exam dier..xleh gnggu la nie ye..kalau aku ngadu gak, ape je yang dier leh uat selain suh aku masak! uwaaaa, penat lah asik masak jee.. ari ahad kan ari tanpa masakan di umah.. ngeee.. sambil membelek2 hset aku tpandang satu reminder.. alamak, ari nie kan ari patot aku blaja mmandu.. apaaa, yat baru nak ambik lesen? oh memang gila..yee..yeee..aku baru nak ambik, tak payah la oh memang gila tuu lebeh2 sangat.. huhuuu.. so, aku tepon abg driving skol tu, leh x nak hambik aku time2 gini, dier kate set, cantek, dier pon ngah bosan ngajar dak yang same je.. waah, bosan u oll.. bukan memng keje ko ke ngajar dak yg tak pandai bawak kete nie, like me.. muehehehe.. aku pon start la blaja mmndu round2 satu skola, actly nie hari ke-4 aku blaja.. cume aku da lame hold sebab nak bagi ruang diri aku nie tuk siapkan thesis tuu..rinie aku blaja turun bukit naik bukit ye ye..hehe, sronok dan asyik taw!

Ending nya..ahad yat memang bukan mcm ahad korang, pasnie ahad aku kat driving skool je lah.. huhuuu..

Sekian dari Ahad Yat..






Saturday, 7 May 2011

The Top Three Of Mother Song~ Special entry for my Mom~

Buat julung-julung kalinya, aku tujukan entry nie khas tuk mak aku yg tchenta.. Khas tuk Mak sowg.. special taw..lg special dr burger wak abu sblah umh.. wah mak, senyum smpai ke tinger nmpk, makin cntek daa..hehee.. bapak nye entry mane dik? alaa bapak neh, nk gak ke,satu2 la pak, esok yer, esok adik cari lagu bapak lak, tp xde entry taw coz esok nk type laen lak.. bapak angguk tande setuju..ngehngeh..

Tiap2 ari aku memang syg mak aku.. korg pon msti cmtu gak kn.. klu leh usia da mngkat nie <usia je, muke menten comel,heee> aku nk bbakti byk2 ngn mak aku.. nk bahgia kn dier mcm dier bhgia kan aku dr kecik cenonet smpai besar lebar neh.. so, jom kte terjah 3 lagu yg aku palinggggg suke+mantop aku sdiakan neh.. aku ase korg pon ske gak coz lagu2 nie aku biase dgr dr tecik lagi.. kdg2 syahduuu beb... huuuu

1st Song: 
meleleh air mate aku bile dgr lagu nie woo..
~Aeman-Buatmu Ibu

Ibu bergenang airmataku
Terbayang wajahmu yang redup sayu
Kudusnya kasih yang engkau hamparkan
Bagaikan laut yang tak bertepian

Biar pun kepahitan telah engkau rasakan
Tidak pun kau merasa jemu
Mengasuh dan mendidik kami semua anakmu
Dari kecil hingga dewasa

Hidupmu kau korbankan
Biar pun dirimu telah terkorban
Tak dapat ku balasi akan semua ini
Semoga Tuhan memberkati kehidupanmu ibu

Ibu kau ampunilah dosaku
Andainya pernah menghiris hatimu
Restumu yang amat aku harapkan
Kerana di situ letak syurgaku

Tabahnya melayani kenakalan anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan

Kasih sayangmu sungguh bernilai
Itulah harta yang kau berikan

Kasihanilah Tuhan
Ibu yang telah melahirkan diriku
Bagaikan kasih ibu sewaktu kecilku
Moga bahagia ibu di dunia dan di akhirat sana



2nd song : 
Lagu Arab, tp memang tangkap syahduu

~Ummi – Haddad Alwi dan Sulis


Ummi yaa lahnan a'syaqohu
wanasyidan dauman ansyuduhu
Fikulli makanin adzkuruhu
wa-azhollu azhollu uroddiduhu

Ummi yaa ruuhi wa-hayati
yaa bahjata nafsi wamunaati
Unsi filhadhiri wal-ati

Allohu ta'aala aushoni
fissirri walau fil i'laani
Bilbirri laki wal-ihsaani

Ismuki manquusyun fi qolbi
Hubbuki yahdini fi darbi
wadu'a-i yahfazhuki robbiy



3rd Song : 
Lagu yg tiap ari aku dgr time skola dulu, trime kasih ckgu2 sbb pasang lagu nie..smpai skang yat hafal..

~Rasheed Bhikha- Your Mother
Who should I give my love to
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to
After Allah and Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

'Cause who used to hold you
And clean you and cloth you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That's right no other
Your mother (My mother)

Who should I take good care of
Giving all my love
Who should I think the most of
After Allah and Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

'Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you
Before you could walk
And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I stay right close to
Listen most to
Never say no to
After Allah and Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hug you
And buy you new clothes
Comb your hair
And blow your nose
And when you cry
Who wiped your tears
Knows your fears
Who really cares
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother


Sume org syg mak dier kan, cume Pekan je xsyg mak dier <tringat crite batu belah batu btgkup>.

Untuk mak, adik xperlu ari2 khas tuk syg mak,bahgia kan mak sbb adik slalu nk uat mak bhgia..:)

Utk korg sume, ini lah mak kbggaan aku,mrgkap asstant bpak aku, jiwa aku,kekasih aku, tmpt aku mngadu, memahami betol lah mak aku nie.. heee



p/s:  Selamat Hari Ibu gak pd umi Nik Muhd Syafiq, smoga mkcik shat sntiase n bahgia dunia akhirat =)



Friday, 6 May 2011

Bukan Sebarang Cakera Padat *ayat dulu2..hee

Wah tajuk entry je da gmbarkan betape ego+bongkak nye.. Yat ade cakera padat (cd je lah yat) yg laen dr yg laen taw.. xde jual mane2 kedai taw.. muehehehe.. actually aku nk tunjuk kat korg hasil keje aku bhempas pulas, bkerah keringat <eiii,ucuukkk ko nie yat> selama final sem aku tempoh ari.. susah woo nk buek.. kerna 'die'aku xlena tido siang & mlm.. mkn x lalu, minum pun buat basah tekak je <poyos minah neh>. b'ulang alik aku ke melaka nk siapkan bnde alah neh.. hope fully usaha aku tuk mnyiapkan nye bbaloi2 dgn ape yg aku bakal dpt nnti ,tak laen dan x bukan iaitu <wah, ayat mcm2 kuar> my result...

taraaaaa..inilah cakera padat nya tawan2..
tantekk kan.. ngee


dan lagi


lagi dan..





Thursday, 5 May 2011

Hari pertame Bgelar Penganggur..huhu

Ye..ye..title di ats memang soheh lg tepat..yat da mnganggur daaa.. saat yg dtggu2 selame aku blaja nie.. muahaha..xsangke lak bgelar pnganggur nie ade jiwe semacam sket..hehe.. semacam mcm mane tuu yat.. wahh, kepoh gak nk twu ye.. huuu.. tape2 aku explain len entry naa.. b4 tuu aku nk story sket la.. memg buhsan duk kt umh nie.. tp aku try harder as long as i can <wah,lebey ko yat> nak ceria kan hidup ptame aku sbagai penganggur neh..hehe

pagi2 aku bngun as usual lah kan.. anak dara xleh bngun lmbt2.. kene pelangkong ngn mak bpak aku..huhu.. aku bsiap sedia ngn pnyapu n skop <aku je pnggil skop, tp kwn2 aku ckp nme sbnrnye pngaut smpah..hee>. keliling umah aku sapu, bek dlm mahupun luar..wah,hebat kan.. xcukup ngn tuu aku hambik mop plak,nk mop lantai la kn, xkan mop muke lak..hehee.. mak aku da intai2 jeling2 dr jawoh je,sskali tsenyum kambing.. elehhh.. suke la tuu aku rajin kemas umah ksygn dier neh..muhehehee.. tidak dlupe gak aku hambik pasu2 bunge, Aku decorate sket bg nmpak cntik..kosyen2 aku tepuk biar nmpk empuk.. hias dinding ngn frame gmbar muke aku..smpai tgh ari okeh aku mmbelek umah nie.. mjelang tgh ari aku get ready pakai epron, bsiap sedia mmbantu mak tchenta di dapo.. mknn dihidang aneka care, bapak aku blek keje je, uat2 tkezut la... aku ape lg, suprisee!!wahh, da mcm eric pun ko nie yat.. leh jd pnganti dier neh.. hahhaaa

Ptg lak aku ade event ngn makteh aku, pmbukaan cawangan kedai nasi ambang die tuu lah, aku selaku penolong mengemas meja je..muehehee.. dpt la duploh ingget, buat lps topup katenye.. xpe, aku ikhlas actly tolg dier tuu, tp org nk bg, terime je la..lgpon dier bruwang, aku nie misikin lg,org nk bsedekah jgn nk mnyombong lak kn=)

So, seharian aku sbgai pngggur nie xde lah ngobehkan boreh je kn.. ade la sket<byk la gak> sumbangan aku taburkan pd yg bkenaan..hehee.. kire penganggur thormat la neh.. tp bdesing gak la tlinge nie bile makcik pokcik tnye bile nk keje bile nk blnje mkn.. aihh, aku nie anytime je leh keje, cume xde org jek yg sudi bg aku keje..sadis kan..muehehee.. sekian je lah cite ku kali ini ye korg.. hopefuly klu ade keje2 kosg nk bg aku tuu, roger2 la ye.. leh je aku ptimbangkan.. heee..

nk tunjuk la sket hasil decoration aku td..
aku cucuk2 je, xsangke mjadi lak 
<jgn nk mmbongkak yat>
hehehe

Umah kesayangan mak aku..
 dibelai belai, digosok2 tiap ari..muahahaa

nmpak kah itu akn keberhasilan nye..
lantai mjadi licin, bsinar bak mutiara slpas yattukangkemas 
mjadi aktif..wink2..


tidak ketinggalan frame gmbar konvo akak abg aku
 ku susun dgn rapi nye..
terpikir gak dlm ati, celah mne gmbr konvo ko lak nk letak yat
abeh full da nie..
syiling kah? apakah? huhuu


p/s: be the rajin girl yaw.. heee