Pengikut Tersayang

No Kamu

Thursday, 12 May 2011

Tips : Happening in Your Holiday!

Wahh..yat ko nak uat tips ke rinie.. Ya iya lah.. entry pon name tips kann.. huuu.. Mampuu ke.. muahahaa.. takpe takpe.. Aku cume kngsi pe yang aku bace smlm jaa... sharing is caring kann Minah Kepoh.. hee...tersenyum2 minah kepoh.. awuuu, pesal ape tips kali nie yat.. Haa, sempena ramai tawan2 aku yang da stat cuti nie, aku uat la tips or name laen nye Petua <yela kot..hee>, untuk mmbuat kan hari cuti korang lebeh bermakna dan ceria.. ekcelly tuk diri aku gak.. hhehee..hopefully la kan. bersedia smuaa...orait, chekit chekit outt!

1: Korek rahsia memalukan yang pernah korng lalui atau lakukan! wouu, hebat bukan.. cmne tuu Yat, camne.. sonang yoo, cthnye korang pnh kene kejar hanjing swktu bdating ngan b korang..<eii sweett nye men kejar2 ngn anjing>.So, tulis la story tu kat Facebook or Twitter memasing. n then tag lak kat rakan2 korang, mcm aku tag la kat Minah Kepoh kesayangan aku, agar diorang dapat bace sesama sweet moment tuu! Pasti Happening kan!

2: Uji or cabar keberanian korang dgn bkunjung ke mana2 lokasi yang lazimnya dicop sbgai lokasi myeramkan oleh orang ramai.. Wahh, hebat tips ko yat.. hebat tak hebat.. aku pon pk dua tiga kali gak nie..muehehee.. alahh, konon2 pengganti Uncle Seekers la nie.. mcm dlm cite Penunggu Istana tuu<mcm hampeh je cite dier> okeh, kami pg skrg..Tunggu duluuu.. tungguu.. wuuu.. jangan pg sorang2 yer tawan2.. ajak lah beshhprenn korang or b korang..wink..wink..

3: Jadi superstar dengan mendaftar diri as a sukarelawan untuk mmbuat persembahan teater yang kerap diadakan oleh kelab2 seni tertentu.. tak kesah lah kelab pcinta negara ke, kelab muzikal komedi ke.. its up to korang..hehehe.. gempak tak gempak.. sbgai pmulaan jadi pelakon tambahan or props pon kire okeh la kan.. atleast korng ade pengalaman baru nak dceritakan bile naek sem nnti.. okeh!


4: Bina sebuah belog n tulis semua perkara or peristiwa yang telah kamu lalui sepanjang tempoh bercuti itu.. nie ramai yg da buat kan, tak payah tggu cuti, lom cuti je da bjela2 entry korang cerita kan.. hehehe.. tulis cerita yg penting smpai la x penting n selitkan dgn berpuluh gambar-gambar sekali.. sangat menarik!

5: Ajak tawan2 berekspedisi cthnye mendaki gunung. Tak payah pilih destinasi yg jauh2 cukup la sekitar negeri korg je..Like Gunung Kinabalu ke..ape,mak datok! haha.. Di akhir ekspedisi nnti pacakkan bendera yg kamu ilhamkan sendiri. Dun forget arr tulis nama n alamat Facebbok korg pada bendera tersebut!

6: Lakukan aktiviti luar bersama tawan2.. waa, nie besh nie..Tak payah mengeluarkan duit yg byk, memadai dgn mengajak beshprenn korg berkhemah di halaman belakang umah korang.. Alamak, blkng umah aku ade reban ayam, nak uat gak ke! muahahaa..depend la kat korg yer..uat kt tepi umah, dpn umah, keliling umah pon boleh, asal luar.. ngehngehh


7: Try korg elakkan diri korg dari mnggunakan barangan yg x dapat kamu tinggalkan selama nie..ape, tak paham la ko ckp Yat.. xphm ke uat2 xphm..kihkihh.. sonang yoo,cth nye Handset, Ipod, Lappy, Playstation, etc. Jauhkan diri korang dgn brg2 tersebut selama 24 jam.. Wahh, tak snggup? hee, cube lah try dulu.. Just bayangkan diri korang seolah2 berada di kwsan pgunungan or kepulauan. Klu bejaya, try jauhi selama seminggu laks. Sesekali menikmati kehidupan without technology nie memang terbaek! try okeh.. aku da try daaa <tuk 24 jam je>.. ape perasaan? berdebar-debar taw.. muehehehe..

8: Apa kata korg luangkan masa bcuti nie dgn mmbuat kerja sepenuh masa or separuh masa di mana2 restoran makanan segera or kedai2 buku.. knapa restoran makanan segera or kedai2 buku? Sebab selalunya tempat2 nie je yg perlukan pkerja utk 2,3 bln nie.. hehehe..Surely korg akan dapat pngalaman yg baru.. Taklah terperuk kat umah je kan..heee


9: Try ajar nenek or datuk korg mnggunakan teknologi, cthnya handset Blckberry korang tu ke, tak pun Lappy korg nie.. ajar diorang cara2 nak uat 3g or skype.. Mmbuat account Facebook.. takpun cukup sekadar mngajar diorang melayari internet.. dgn cara berkongsi ilmu mcm nie boleh mnjadikan korang btambah pandai bukan?

10: Apa kata korng try mjadi seorang yg vegetarian selama seminggu.. Selain menjadikan badan korg sehat sejahtera, ia juga boleh membuktikan yg korg seorang pencinta bumi.. bykkan mkn ulam-ulaman or salad yg mnyelerakan tekak korg.. so pasni leh la serbu kedai2 yg jual brg mknn berasaskan tumbuh-tumbuhan okeh mcm kat kedai sini..

11: Tips yg nie aku suke.. hehe.. Jom tawan2 pg kelas memasak! Confirm seronok jika twu mmbuat kek n cookies kan.. Blaja uat cupcakes, lagi blaja uat coklet bentuk comel2 tuu..eiii, nak2.. Klu nk blaja mskn kmpng lak, just blaja ngan ibu tchenta jer.. Mungkin aktiviti nie boleh korg jadikan sebagai income smpingan korg kelak!


12: Makeover bersama beshprenn! waahh.. mcm besh je tips nie.. apakata korg makeover berhabis-habisan dari hujung rambut sehinggalah hujung kaki.. ta kesah korg nak rebonding rambut kaa, try other fesyen style kaa <mcm vintage fesyen>, nak pkai shawl ala Hana Tajima kaa <bg korg2 yg xpnh pkai shawl, like me>, pkai high heel pg pantai kaa. .terpulang bebeh.. pastu abadikan dgn bgambar sakann yaw.. Jangan lupee upload kat muka buku korg! confirm sangat Happening!!


p/s: Yat jadi tukang baca dr Majalah Remaja ^_^


2 comments:

lagenda said...

Bnyk jugak idea menarik ni yati

::yartHaryati:: said...

heee, mcm mak lagenda isi masa lapang ngn uat gathering..huuu..