Pengikut Tersayang

No Kamu

Tuesday, 17 May 2011

Woww! Mengetahui Keserasian Pasangan Kita

Asemekommm.. wuuu, tajuk entry Yat kali nie da macam kt kursus kawin2 kan kan.. ngeee.. Akcelly kali nie aku nk share ape yg aku dh baca pasal serasi ke tak pasangan kita tue dari sudut no dlm adk beradik.. haa? x pham? dun worry dun running.. haha.. jom bace dulu entry neh smpai abis yaa tawan2..

Okehh.. Most of people want to make their dream and wish come true, and one of the dream is mempunyai pasangan yang serasi ngan kehidupan kita. Sebab daripada keserasian itu yang akan mencipta suatu hubungan kasih sayang yang kekal sehingga ke akhir hayat. Insya Allah.. Keserasian bukanlah sekadar bermaksud kedua-dua mereka itu mempunyai minat atau perkara yang sama, tetapi perlulah bertolak ansur kan.. n most important is  can 'give and take' dalam melakukan sesuatu keputusan. Cuba kalau dua-duanya ego, mak aihh, perang dunia ke-8 la jawabnye,ngee...


So kat sini ada sedikitsebanyak kajian tentang keserasian sesuatu pasangan tersebut berdasarkan turutan kelahiran adik-beradik, tak kisah la kita boleh tengok dari sudut pasangan adik beradik kita sendiri ataupun pasangan kekasih hati. Apa-apa pun bergantung pada korang untuk percaya atau tidak sebab ini sekadar suatu kajian, tetapi kita perlu yakin bahawa Allah s.w.a sahaja yang boleh tentukan keserasian sesuatu pasangan tersebut ^_^

Sulung dengan sulung
Berpeluang besar untuk sering bertegang urat. Masing-masing sentiasa suka berkeras ataupun dalam menentukan siapa pemberi dan penerima perintah.. Jika hubungan cinta terjalin, ia memerlukan jiwa besar dan kesabaran dalam menjalani hubungan seperti ini..Sulung - Tengah
Sudut negatif dari hubungan ini adalah kemungkinan berubahnya sikap si anak tengah untuk menyenangkan si sulung. Anak tengah adalah pasangan yang serasi untuk siapa saja. Meskipun begitu, ia sering kali menganggap si sulung sebagai yang suka menggertak dan menakutkan. Jika anak tengah berpasangan dengan anak sulung, maka sering kali ia harus merelakan keinginan dan impiannya demi pasangannya. Namun, jika si tengah cenderung bersikap seperti anak bongsu, mereka dapat menjadi pasangan yang cukup serasi.


Sulung - Bongsu
Kombinasi paling serasi. Si sulung dapat mengajarkan pasangannya, untuk bertindak lebih teratur dan dewasa, terutama saat menghadapi masalah serius. Sementara, si bongsu dapat seimbangkan sikap serius si sulung dengan mengajaknya bersantai atau sekadar duduk sambil berkhayal mengenai masa depan.


Tengah - Tengah
Pasangan ini dapat pergi ke manapun dan memutuskan apapun yang mereka sukai. Mereka dapat menjadi sangat serasi, apabila yang satu cenderung seperti anak sulung dan pasangannya seperti anak bongsu. Dengan begitu, mereka berdua dapat saling melengkapi. Namun, anak tengah biasanya suka menyimpan rahsia. Hal ini tentu dapat menjadi halangan serius dalam berkomunikasi. Bagaimanapun, masalah akan mudah dan cepat selesai kerana mereka pandai berkompromi dan menjunjung tinggi perdamaian.

Tengah - Bongsu
Hubungan ini akan berjalan lancar, bila si anak tengah cenderung bersikap seperti anak sulung. Jika anak tengah menunjukkan ciri sejati, maka ia akan terbawa-bawa gaya si bongsu yang lebih santai dan suka mengikut kehendak diri sendiri. Ini berlaku, terutama apabila anak tengah ini adalah pihak perempuan.

Bongsu - Bongsu
Berhati-hatilah! Bersama pasangan yang seirama memang menyenangkan. Namun bila tidak melihat kenyataan, kamu akan sulit untuk mengawal situasi.

Psttt: Korang dlm kategori yang mana yaa..  hehee

5 comments:

-atul- said...

sulung-sulung paling bahaya! heheh

::yartHaryati:: said...

atul~ ehee.. sulung2 besh gak, masing2 dh twu tggjwb utk adik-adik..strusnya kpd keluarga kelak =)

LALA shaheila said...

uh..Bongsu-bongsulah.. cam ne ni? hehe

::yartHaryati:: said...

wauu, lagi sonok kalau dua2 bongsu..
mesti dapat byk tajaan bile kawin nnti wak..
ngeee

acheeqa_farhana said...

patut la ak salu gduh..
yat ngn capik jgk kombinasi terbaik..hee